Winnaar 2005
Stichting Drents Poppenspelfestival

(Foto: Frens Jansen)

Juryrapport
De Henk Boerwinkel Cultuur Prijs wordt dit jaar toegekend aan de Stichting Drents Poppenspelfesti-val. Dit Festival dat sinds 1990 tweejaarlijks in Meppel plaats vindt levert een unieke bijdrage aan het culturele leven van de stad. Het festival heeft tot nu toe elke keer een breed scala laten zien van circa 50 voorstellingen, bedoeld voor alle leeftijden. De voorstellingen, zeer divers van aard, bestaan uit een eenvoudig spel met handpoppen, groots opgezette producties en traditionele vertoningen. Eveneens is er ruimte voor uitvoeringen met uitgesponnen literaire vertellingen en experimenten waarin het beeld het gesproken woord vervangt.

Nederlandse spelers, maar ook poppenspelersgroepen uit omringende Europese landen vonden hun weg naar Meppel. Groepen uit China, Wit-Rusland, Roemenië , Brazilië en Bulgarije verzorgden voorstellingen die anders moeilijk te zien zouden zijn. Een vondst is Pop-en Route. Tijdens dit evenement worden ook andere locaties en instellingen betrokken dan alleen Schouwburg Ogterop. Juist dankzij dit zeer gevarieerde aanbod trekt het Poppenfestival bezoekers uit heel Nederland. Zo heeft het bestuur van de Stichting Drents Poppenspelfestival in enkele jaren Meppel op de culturele kaart van zowel Nederland als de omringende landen gezet.

De kracht van het poppenspel is nonverbale communicatie. Poppen roepen rijk geschakeerde beelden op uit de eigen belevingswereld en het is daardoor een miniatuurwereld met een grote zeggingskracht. Deze zeggingskracht is niet met woorden in een juryrapport samen te vatten. Het beeld is immers vaak veelzeggender dan het woord. Door het toch met woorden te willen proberen wordt geen recht gedaan aan de kunstenaars die dit Festival groot maakten.